❗️Para poder utilizar Verkami debes hacerlo desde otro navegador. Instala o entra desde: Microsoft Edge, Chrome o Firefox. Microsoft ha dejado de actualizar el navegador Internet Explorer que estás utilizando y ha dejado de ser compatible con la mayoría de sitios web.

Anuari Mèdia.cat: Els silencis mediàtics de 2015

L’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics és un projecte de periodisme d’investigació que cada any treu a la llum temes que han estat silen

Mèdia.cat

Un proyecto de

Categoría

Creado en

0
segundos
390
Aportaciones
10.640€
De 9.000€
Aporta al proyecto

Escoge tu recompensa

Apóyalo con una donación

Aporta sin recompensa
Haz una donación altruista al proyecto sin recibir ninguna recompensa a cambio:

Nou objectiu: 10.500 euros per ampliar el reportatge "Presó i aïllament: la mort de Raquel"

Per agrair el suport rebut fins ara, hem fet públic un dels reportatges que formarà part del proper Anuari: "Presó i aïllament: la mort de Raquel", del periodista Sergi Franch, ja es pot consultar a www.media.cat/anuari. No us el perdeu!

Després d'arribar als 9.000 euros necessaris per tirar endavant l'Anuari, plantegem un nou objectiu: si aconseguim 10.500 euros abans que acabi la campanya (18 d'abril), completarem aquest reportatge a l’edició impresa de l’Anuari. La intenció és investigar més casos de presos al Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) i aprofundir en el seu funcionament.

Continuem sumant per fer més #periodismevalent!

Què és l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics?

L’ Anuari dels Silencis Mediàtics és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treu a la llum els temes que els mitjans de comunicació convencionals han ignorat, infrarepresentat o censurat durant l’últim any. L’Anuari de 2016 inclourà 12 reportatges inèdits i en profunditat sobre temes silenciats durant el 2015. A més, analitzarà de manera visual quins altres temes han estat silenciats, quins han estat tractats de manera esbiaixada o polèmica, i què ha passat amb els grans temes d’actualitat quan han quedat fora dels focus. Aquesta serà la sisena edició de l’Anuari, un projecte que va començar el 2011 i que des d’aleshores ja ha publicat 69 reportatges d’investigació. Seguim treballant per situar els temes silenciats a l’agenda dels mitjans i fer que arribin al coneixement de la societat.

Com serà l’Anuari Mèdia.cat de 2016?

L’ Anuari Mèdia.cat repassarà cronològicament l’any 2015 per explicar els temes silenciats durant l’any i analitzar de manera crítica el tractament mediàtic dels temes més rellevants. Ho farem a través de:

  • 12 reportatges en profunditat sobre temes silenciats, que seran l’eix principal de l’Anuari.

  • Un calendari del periodisme crític que, al llarg dels 365 dies de l’any, mostrarà altres qüestions silenciades o tractades de manera esbiaixada, incompleta o polèmica.

  • Infografies i llistes que recuperaran grans temes d’actualitat per analitzar què ha passat quan han quedat lluny dels focus.

Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?

Des de fa cinc anys el projecte és possible gràcies a les aportacions dels micromecenes, que representen un 80% del finançament. Enguany volem que les vostres contribucions continuin sent l’aval de l’Anuari per garantir que el projecte és de la gent i per a la gent.

La resta del finançament prové de l'aportació del Col·legi de Periodistes i dels acords de suport de sis universitats, els estudiants de les quals redacten sis temes de l'Anuari. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida. L'aportació de la Fundació Catalunya Fons, que repercuteix de forma estructural en l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, és també un dels puntals del projecte. A més, seguim explorant noves vies de finançament per consolidar l'Anuari.

A què destinarem les vostres aportacions?

Què financen les vostres aportacions:

  • Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari (14 persones).

  • Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte (3 persones).

  • Disseny i maquetació (1 persona).

  • Correcció lingüística (1 persona).

  • Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.

  • Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.

Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?

L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte. Els periodistes treballen en els reportatges, infografies, llistes i calendaris perquè el projecte estigui llest per imprimir cap a finals de maig. L’Anuari es presentarà, primer als mecenes i després públicament, la primera setmana de juny. Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquestes dues ocasions, les rebran al llarg de la primera i la segona setmana de juny a casa seva.

Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?

El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) va néixer ara fa 14 anys amb la idea de promoure un periodisme crític i rigorós a tota la nostra àrea idiomàtica. Fa set anys el GPRB va crear l’ Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, un projecte que analitza i reflexiona sobre el periodisme, les rutines i les informacions que publiquen els mitjans del nostre país. De Mèdia.cat va néixer, fa sis anys, l’Anuari dels Silencis Mediàtics, inspirat en el projecte nord-americà Project Censored.

Descripció de recompenses

  • Gintònics contra els silencis és una trobada exclusiva amb els mecenes de l'Anuari on, amb un gintònic a la mà, es presenten els temes de la nova edició del projecte. La trobada serà a Barcelona la primera setmana de juny, abans de la presentació pública de l'Anuari. L'organitzem amb la col·laboració de l'Euskal Etxea, el centre cultural basc a Barcelona, i de Gin Nut, una ginebra artesanal destil·lada elaborada a l'Empordà.

  • 'El franquisme que no marxa', de Lluc Salellas és un dels volums de la col·lecció 'Periodistes', impulsada pel Grup Barnils i Edicions Saldonar. El llibre posa noms i els cognoms als responsables de la dictadura que han mantingut els privilegis amb la democràcia.

  • Com trobar temes silenciats? El cas de l’Anuari amb Elisenda Rovira i Roger Palà (Crític) és un taller amb la coordinadora de l'Anuari, Elisenda Rovira, i el co-fundador de Crític i co-editor de l'Anuari, Roger Palà, sobre periodisme d'investigació en què s'explicarà com s'han trobat els temes de l'Anuari i com s'han treballat per arribar als reportatges finals.

  • Col·lecció Periodistes, la col·lecció completa del Grup Barnils i Edicions Saldonar està formada per 5 llibres: 'Et presento el jutge Garzón' de Sònia Bagudanch, 'Castor, la bombolla sísmica' de Jordi Marsal, 'Els senyors del boom' de Gemma Garcia, 'El franquisme que no marxa' de Lluc Salellas i 'Desmuntant Societat Civil Catalana' de Jordi Borràs.

Recompenses per a entitats:

  • Presentació de l’Anuari a la teva localitat/col·lectiu és una presentació de l'Anuari 2016 i dels principals temes tractats, a càrrec de l'equip de l'Anuari.

  • Xerrada/formació 'Silencis mediàtics. Com construir una mirada crítica cap als mitjans de comunicació és una trobada on analitzarem com funcionen els mitjans de comunicació, quines són les seves dinàmiques i com podem llegir les notícies críticament. Va dirigida a la base social de l'entitat o col·lectiu (o a qui aquest decideixi) i és adaptable a les seves necessitats.

Preguntas frecuentes

Aún no hay ninguna publicada.

¿Tienes alguna otra duda o pregunta?

Pregunta al autor/a

0 comentarios

Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.

#05 / #9000gràcies! Avancem un tema i marquem un nou objectiu

En les darreres hores, hem aconseguit recollir els 9.000 euros que ens havíem marcat com a primer objectiu. Amb les aportacions de més de 330 mecenes, podrem tirar endavant la 6a edició de l’Anuari Mèdia.cat dels Silencis Mediàtics. Moltes gràcies per la vostra confiança!

Hem arribat a l’objectiu 10 dies abans que s’acabi la campanya, però no ens aturem aquí. Per agrair la col·laboració a totes les persones i entitats que ho heu fet possible, per primer cop avançarem un dels reportatges de l’Anuari. Els mecenes el rebreu en exclusiva dimarts a les 20 h per correu electrònic i dimecres al matí el farem públic. Es tracta d’un dels temes més punyents d’aquesta edició i ens fa especial il·lusió compartir-lo amb vosaltres, mentre acabem d’enllestir la resta de temes silenciats durant el 2015, que presentarem a principis de juny.

Mentrestant, encara ens queden uns quants dies per continuar sumant al Verkamileer más

#04 / Project Censored 2014-2015: quins han estat els principals silencis mediàtics als EUA?

Project Censored és l'experiència nord-americana amb la qual s'inspira l'Anuari Mèdia.cat. A mig camí entre l’activisme i la recerca acadèmica va començar el 1976 com un programa educatiu per a fomentar la lectura crítica dels mitjans. Cada any publica una llista amb quines han estat –a parer seu- les 25 històries més silenciades pels grans mitjans als Estats Units. La llista del 2014-2015 ofereix algunes dades reveladores, tant sobre la política interna dels EUA com del biaix dels seus mitjans, diferent de la d’aquí.

Així, segons Project Censored, el tema més oblidat ha estat l’informe d’Oxfam on s’explicava que l’u per cent més ric de la població mundial ja acumula la meitat de la riquesa global, un estudi que sí que va rebre una cobertura prou àmplia als mitjans… leer más

#03 / L'Anuari Media.cat, una aposta pel periodisme independent

Xesca Oliver, presidenta de la Fundació Catalunya Fons.

Des de la Fundació Catalunya Fons apostem un any més per donar suport a l’Anuari Mèdia-cat dels silencis mediàtics ja que aquesta és una eina que encaixa a la perfecció amb els nostres objectius funcionals, la defensa dels drets dels catalans, entre els quals s’inclouen, com dues cares de la mateixa moneda, la defensa del dret a la informació i la defensa de la llibertat d’expressió.

Cal destacar que l’Anuari se centra en l’àmbit dels Països Catalans, un marc territorial que tot i compartir llengua i cultura està separat per fronteres administratives de les quals es deriven silencis, ja que la major part de mitjans de comunicació se centren en el territori on estan ubicats. L’Anuari treu a la llum fets noticiables d’algun territori que han… leer más

#02 / Verkami i els punkis de l’Anuari Mèdia.cat

Roger Palà, excoordinador de l'Anuari Mèdia.cat i actual impulsor de Crític, projecte que col·labora en l'edició de l'Anuari 2016.

Si miro enrere i faig balanç dels últims cinc anys de feina, hi ha una data que tinc especialment assenyalada al calendari: el 23 de gener de 2012. El 23 de gener de 2012, al Sergi Picazo i a mi ens va canviar la vida. Com a mínim, la vida professional. Se que queda gros dir-ho així, però és el que hi ha: 23 de gener de 2012 va ser un punt d’inflexió. El dia que vam llençar la primera campanya de microfinançament de l’Anuari Mèdia.cat.

En aquell moment, Verkami era una cosa poc coneguda que feien servir alguns músics independents per finançar-se l’autogestió dels discos. Jo, de fet, vaig saber de l’existència del micromecenatge gràcies a dos artistes: Relk i Cesk Freixas. Els… leer más

#01 / Sis raons per les quals volem fer el 6è Anuari dels Silencis Mediàtics

Corria l’any 2010 quan al Grup Barnils es va començar a gestar el primer Anuari dels Silencis Mediàtics. Ara, després de cinc edicions del projecte, 69 reportatges d’investigació publicats i una nova campanya de micromecenatge en marxa, volem fer-ne possible la sisena edició. I ens preguntem en veu alta: al cap de sis anys, per què seguim fent l’Anuari? Aquestes són algunes de les nostres raons:

#1 Sí, hi segueix havent silencis mediàtics.

Hi ha temes que fa sis anys eren ignorats i ara apareixen cada dia a les notícies; ha nous mitjans independents que vigilen el poder polític i econòmic; hi ha institucions que s’han tornat més transparents. Però tot i això hi segueix havent temes que han passat desapercebuts, que han estat ignorats o que han estat censurats als mitjans de… leer más

Utilizamos cookies propias esenciales para poder ofrecer nuestro servicio y de terceros para poder conocer el uso de la página. Política de cookies