Nou objectiu: 10.500 euros per ampliar el reportatge "Presó i aïllament: la mort de Raquel"
Per agrair el suport rebut fins ara, hem fet públic un dels reportatges que formarà part del proper Anuari: "Presó i aïllament: la mort de Raquel", del periodista Sergi Franch, ja es pot consultar a www.media.cat/anuari. No us el perdeu!
Després d'arribar als 9.000 euros necessaris per tirar endavant l'Anuari, plantegem un nou objectiu: si aconseguim 10.500 euros abans que acabi la campanya (18 d'abril), completarem aquest reportatge a l’edició impresa de l’Anuari. La intenció és investigar més casos de presos al Departaments Especials de Règim Tancat (DERT) i aprofundir en el seu funcionament.
Continuem sumant per fer més #periodismevalent!
Què és l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics?
L’ Anuari dels Silencis Mediàtics és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils que treu a la llum els temes que els mitjans de comunicació convencionals han ignorat, infrarepresentat o censurat durant l’últim any. L’Anuari de 2016 inclourà 12 reportatges inèdits i en profunditat sobre temes silenciats durant el 2015. A més, analitzarà de manera visual quins altres temes han estat silenciats, quins han estat tractats de manera esbiaixada o polèmica, i què ha passat amb els grans temes d’actualitat quan han quedat fora dels focus. Aquesta serà la sisena edició de l’Anuari, un projecte que va començar el 2011 i que des d’aleshores ja ha publicat 69 reportatges d’investigació. Seguim treballant per situar els temes silenciats a l’agenda dels mitjans i fer que arribin al coneixement de la societat.
Com serà l’Anuari Mèdia.cat de 2016?
L’ Anuari Mèdia.cat repassarà cronològicament l’any 2015 per explicar els temes silenciats durant l’any i analitzar de manera crítica el tractament mediàtic dels temes més rellevants. Ho farem a través de:
12 reportatges en profunditat sobre temes silenciats, que seran l’eix principal de l’Anuari.
Un calendari del periodisme crític que, al llarg dels 365 dies de l’any, mostrarà altres qüestions silenciades o tractades de manera esbiaixada, incompleta o polèmica.
Infografies i llistes que recuperaran grans temes d’actualitat per analitzar què ha passat quan han quedat lluny dels focus.
Com es finança l’Anuari Mèdia.cat?
Des de fa cinc anys el projecte és possible gràcies a les aportacions dels micromecenes, que representen un 80% del finançament. Enguany volem que les vostres contribucions continuin sent l’aval de l’Anuari per garantir que el projecte és de la gent i per a la gent.
La resta del finançament prové de l'aportació del Col·legi de Periodistes i dels acords de suport de sis universitats, els estudiants de les quals redacten sis temes de l'Anuari. Es tracta de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València, la Universitat de Vic, la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida. L'aportació de la Fundació Catalunya Fons, que repercuteix de forma estructural en l'Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, és també un dels puntals del projecte. A més, seguim explorant noves vies de finançament per consolidar l'Anuari.
A què destinarem les vostres aportacions?
Què financen les vostres aportacions:
Remuneració dels periodistes que treballaran en els continguts de l'Anuari (14 persones).
Remuneració de l'equip que coordina i fa possible el projecte (3 persones).
Disseny i maquetació (1 persona).
Correcció lingüística (1 persona).
Impressió, distribució i enviament de l'Anuari en paper.
Manteniment del web de l’Anuari, on es podran consultar tots els continguts.
Quin és el calendari de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany?
L’equip de l’Anuari ja està treballant des de fa mesos en el projecte. Els periodistes treballen en els reportatges, infografies, llistes i calendaris perquè el projecte estigui llest per imprimir cap a finals de maig. L’Anuari es presentarà, primer als mecenes i després públicament, la primera setmana de juny. Els mecenes que no puguin venir a recollir les seves recompenses en aquestes dues ocasions, les rebran al llarg de la primera i la segona setmana de juny a casa seva.
Qui hi ha darrera l’Anuari Mèdia.cat?
Coordinació del projecte: Elisenda Rovira.
Suport a la coordinació: Laia Soldevila.
Suport en la selecció i edició de temes: Crític.
Disseny i maquetació: Helena Olcina (Fabrika Grafika)
Edició: Pol·len Edicions
Comunicació: Anna Bonet, Eli Borreda, Enric Rodon, Laia Soldevila.
El Grup Barnils i l’Observatori Mèdia.cat
El Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) va néixer ara fa 14 anys amb la idea de promoure un periodisme crític i rigorós a tota la nostra àrea idiomàtica. Fa set anys el GPRB va crear l’ Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, un projecte que analitza i reflexiona sobre el periodisme, les rutines i les informacions que publiquen els mitjans del nostre país. De Mèdia.cat va néixer, fa sis anys, l’Anuari dels Silencis Mediàtics, inspirat en el projecte nord-americà Project Censored.
Descripció de recompenses
Gintònics contra els silencis és una trobada exclusiva amb els mecenes de l'Anuari on, amb un gintònic a la mà, es presenten els temes de la nova edició del projecte. La trobada serà a Barcelona la primera setmana de juny, abans de la presentació pública de l'Anuari. L'organitzem amb la col·laboració de l'Euskal Etxea, el centre cultural basc a Barcelona, i de Gin Nut, una ginebra artesanal destil·lada elaborada a l'Empordà.
'El franquisme que no marxa', de Lluc Salellas és un dels volums de la col·lecció 'Periodistes', impulsada pel Grup Barnils i Edicions Saldonar. El llibre posa noms i els cognoms als responsables de la dictadura que han mantingut els privilegis amb la democràcia.
Com trobar temes silenciats? El cas de l’Anuari amb Elisenda Rovira i Roger Palà (Crític) és un taller amb la coordinadora de l'Anuari, Elisenda Rovira, i el co-fundador de Crític i co-editor de l'Anuari, Roger Palà, sobre periodisme d'investigació en què s'explicarà com s'han trobat els temes de l'Anuari i com s'han treballat per arribar als reportatges finals.
Col·lecció Periodistes, la col·lecció completa del Grup Barnils i Edicions Saldonar està formada per 5 llibres: 'Et presento el jutge Garzón' de Sònia Bagudanch, 'Castor, la bombolla sísmica' de Jordi Marsal, 'Els senyors del boom' de Gemma Garcia, 'El franquisme que no marxa' de Lluc Salellas i 'Desmuntant Societat Civil Catalana' de Jordi Borràs.
Recompenses per a entitats:
Presentació de l’Anuari a la teva localitat/col·lectiu és una presentació de l'Anuari 2016 i dels principals temes tractats, a càrrec de l'equip de l'Anuari.
Xerrada/formació 'Silencis mediàtics. Com construir una mirada crítica cap als mitjans de comunicació és una trobada on analitzarem com funcionen els mitjans de comunicació, quines són les seves dinàmiques i com podem llegir les notícies críticament. Va dirigida a la base social de l'entitat o col·lectiu (o a qui aquest decideixi) i és adaptable a les seves necessitats.
0 comentarios
Si ya eres mecenas, Inicia sesión para comentar.